Akryyli

Akryyli, PMMA (polymetyylimetakrylaatti)
Akryyliä on saatavana kirkkaina levyinä, tankoina, putkina ja profiileina. Levyjä valmistetaan myös värillisenä. Saatavilla on yli sata eri värivaihtoehtoa.

Käyttökohteita
Akryyleistä valmistetaan mm. parvekkeiden ja portaikkojen kaidelevyjä, jääkiekkokaukaloiden suojaseiniä, myymäläkalusteita, mainoskilpiä, valomainoksia, konesuojia, vitriinejä, koteloita, veneluukkuja, valaisimien häikäisysuojia, kattokupuja, kaarevia lasituksia ym.

PMMA:n ominaispiirteitä
– Hyvät optiset ominaisuudet
– Jäykkä
– Kiiltävä pinta
– Säänkestävä materiaali (mys UV-säteily)
– Hyvä iskunkestävyys (n.8-kertainen lasiin verrattuna)

Mekaaniset ominaisuudet
PMMA on erittäin jäykkä ja kova materiaali, mutta jäykkyys pienenee lämpötilan kohotessa. Vetokuormituksessa jännitys nousee suureksi, joten tällöin suurin sallittu venymä on vain 0,7 %. Työstämisen jälkeen kappaleille suositellaan lämpökäsittelyä jännityksen poistamiseksi. Jännitysten vuoksi esimerkiksi liimaus tai erilaiset puhdistusaineet saattavat aiheuttaa säröilyä. Akryyli naarmuuntuu helposti, joten työstettäessä tulee varmistaa, että työpöytä ja alusta ovat sileät ja puhtaat. Vakiolaadun lisäksi saatavilla on myös erittäin iskunkestäviä laatuja sekä mm. antistaattinen laatu. Naarmuuntumisen kestävyyttä voidaan parantaa pinnoittamalla.

Lämpöominaisuudet
Akryylin käyttölämpötila-alue on -40 – +70 °C. Lasittumislämpötila on n. 100 °C .

Sähköiset ominaisuudet
Materiaalin sähköneristyskyky on hyvä, mutta muista syistä sitä ei yleensä käytetä eristeenä sähkölaitteissa.

Optiset ominaisuudet
Akryylin optiset ominaisuudet ovat hyvät. Se on kirkas materiaali ja läpäisee 92 % näkyvästä valosta. Materiaalilla on monia optisia erityisominaisuuksia, esim. solariumeissa käytetty laatu läpäisee ruskettavat UV-säteet, mutta muutoin suojaa hyvin säteilyltä. Musta Perspex 962 puolestaan läpäisee infrapunasäteitä, joten sitä voidaan käyttää esim. IR-säteillä toimivissa kaukosäätimissä peitelevynä.

Fysiologiset ominaisuudet
PMMA:a voidaan käyttää myös elintarviketeollisuudessa. Se täyttää FDA:n sekä BGA:n vaatimukset.

Kemiallinen kestävyys
PMMA kestää alifaattisia hiilivetyjä, heikkoja happoja, emäksisiä sekä rasvoja. Veden imeytyminen on vähäistä. Materiaali ei kestä poolisia liuottimia, bensiiniä eikä vahvoja happoja. Väkevä alkoholi vahingoittaa akryyliä, mutta valettu laatu kestää laimean alkoholin.

Akryyli kestää hyvin UV-säteilyä, joten se sopii erinomaisesti myös ulkokäyttöön.

© 2014 Merocap.fi